Hamba hingga akhirnya

My photo
Aku hanya seorang hamba ALLAH yang kerap buta pada terang cahaya,sering celik pada gelap lorong yang hujungnya mati jiwa, tapi keraguan itu hanya semalam yang caci. Ya ALLAH, relakan aku menangis kerana mendengar kebenaran, jangan biarkan aku ketawa sedangkan di dalamnya penipuan.

Sang Penulis

“Semua penulis akan mati. Hanya karyanyalah yang akan abadi. Maka tulislah sesuatu yang membahagiakan dirimu di akhirat nanti” (Ali bin Abi Thalib).

Sunday, December 18, 2011

Cermin Paradoks 2 Kali 5


"Apa nak jadi la kau ni, nama je artis, kita kena tunjuk contoh yang baik pada orang lain, yang kau perangai cam gini nape, kau nak tunjuk video dan gambo tak senonoh macam gini kat orang lain, dah takdek adab, takdek budaya, takde agama."

"Apa jadahnya mamat ni kawen dengan jantan, mak ayah dia tak bimbing agama ke? gay,anak haram."

"Setaraf dengan pelacur low-class, jalang. neraka tempat kau."

"Kalau macam gini aurat kau jaga, baik tukar agama. dosa melambaung la betina oiii...."

***********************************

Sampai macam gitu sekali komen-komen yang diberikan sebagai lambang marah pada lambakan blog gosip Malaysia. Sampai suruh tukar agama, dari kes gagal menjaga aurat, seseorang itu terus menghukum agar lebih baik tukar agama. Dahsyat ehh otak manusia. Kes gagal jaga aurat boleh kasi bimbing, kes murtad ini lebih berat. 

Susunan linguistik manusia yang amat berbahaya ini boleh menimbulkan ayat "Ye, tak ye jugak ek" dan "betul tu, aku sokong" dalam hati orang lain tatkala membaca komen-komen. Menjadi pemangkin prasangka.

Dari sudut pandang sisi yang lainnya, aku harap............

Ye, aku berharap, penaip pengutuk seperti di atas, tidak bergeselan dengan kekasihnya di panggung wayang sambil makan popcorn, tidak berbalas mesej mesra dengan penuh manja dan gurau senda, tidak berhubung di mana-mana laman sosial dengan lelaki ajnabi, tidak juga melayan hubungan sejenis, tidak keluar berendut , apatah lagi berpegangan tangan dan lebih-lebih dari itu, tidak bersuapan makanan, tidak melakukan aktiviti yang tidak bermoral, tidak berpakaian seksi membakar mata lelaki, tidak tinggal sembahyang, tidak lupa membaca quran setiap hari, tidak lupa menambah iman. Tidak apa lagi...? sudah besar, fikir sendiri, tambah sendiri.

Dan yang paling aku harap, pengutuk seperti di atas bukanlah para pejuang tauhid. Ya, bukan... kerana janganlah islamnya berciri maya pada ruangan Facebook, twitter, blogger, tumblr dengan segala perkongsian ilmu. Di ruang maya lain, dia lain. 

Kerana aku tidak sedap hati melihat laman gosip Malaysia yang meninggalkan sikap malu mereka di merata-rata tempat. Tidak kiralah mereka yang diceritakan, yang menceritakan dan juga yang menghangatkan cerita.

Puas berbakul-bakul kata-kata hina, caci, maki dan jelek mereka hamburkan dalam bentuk padu. Apalah salah jika kau mendoakan mereka itu. Busuk-busuk pun sebaris jadilah.  Lebih baik ada dari tidak, lebih baik doa dari hina. Kemaruk nak komen sangat, komenlah macam gini.

"Semua, doakan dia baik-baik."

Mengajak pada baik itu janganlah dilibat keaiban dan penghinaan. Bagus ada rasa sensitif, namun biarlah dengan cara masih manusia, soal neraka syurga itu bicara Tuhan, soal dosa pahala itu bahasa Tuhan. Hidayah mungkin dicampak, siapa tahu?

Cuba direnungkan, cara kau menghina, kau boleh jadi sama seperti insan terhina di atas, wahai pengkomen di bawah. Kerana apalah sedapnya memaki dalam bentuk kau bajet halal (gosip dan menghina, padahal...) 

Bukan aku menghadirkan isu semacam ini untuk menghina orang yang suka menghina orang.
Anggap sahaja ini sebuah tulisan dari hamba untuk hamba.

No comments: