Hamba hingga akhirnya

My photo
Aku hanya seorang hamba ALLAH yang kerap buta pada terang cahaya,sering celik pada gelap lorong yang hujungnya mati jiwa, tapi keraguan itu hanya semalam yang caci. Ya ALLAH, relakan aku menangis kerana mendengar kebenaran, jangan biarkan aku ketawa sedangkan di dalamnya penipuan.

Sang Penulis

“Semua penulis akan mati. Hanya karyanyalah yang akan abadi. Maka tulislah sesuatu yang membahagiakan dirimu di akhirat nanti” (Ali bin Abi Thalib).

Tuesday, December 29, 2009

Bilakah DOAKU akan dimakbulkan?
APABILA ALLAH CEPAT MAKBULKAN DOAMU, MAKA DIA MENYAYANGIMU...

Firman Allah, Maksudnya..."Dan apabila hamba-hambaku bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu mereka) : Sesungguhnya aku sentiasa hampir (kepada mereka) ; Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepada-Ku. Maka hendaklah mereka menyahut seruan-Ku dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku supaya mereka menjadi baik serta benar." (surah al-Baqarah :186)


APABILA ALLAH LAMBAT MAKBULKAN DOAMU, DIA INGIN MENGUJIMU...

Menurut al-Khatabi : "Jika Allah tidak menjawab doa seseorang, Dia akan memberitahu kepadanya ketenangan dan kelapangan dalam hatinya atau mengelakkan dirinya daripada kecelakaan, atau menggantinya dengan pahala."


Menurut Hukama : "Manusia menyangka doa mereka tidak dimakbulkan, sedangkan sebenarnya ia dimakbulkan melebihi daripada apa yang dipohon, atau ia menolak dengan musibah atau penyakit lebih banyak daripada apa yang dipinta, atau diberikan ganjaran pada Hari Kiamat."

APABILA ALLAH TIDAK MAKBULKAN DOAMU, MAKA DIA MERANCANG SESUATU YANG LEBIH BAIK UNTUKMU

Firman Allah, maksudnya : "Boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jua Yang Maha Mengetahui (semua itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."
(surah al-Baqarah : 216)


Oleh itu, sentiasalah bersangka baik pada Allah...
Firman Allah, maksudnya: 
"Aku bersama sangkaan hamba-Ku terhadap-Ku, maka bersangka tentang apa sahaja yang kamu ingini." 
(Hadis Qudsi)


No comments: