Hamba hingga akhirnya

My photo
Aku hanya seorang hamba ALLAH yang kerap buta pada terang cahaya,sering celik pada gelap lorong yang hujungnya mati jiwa, tapi keraguan itu hanya semalam yang caci. Ya ALLAH, relakan aku menangis kerana mendengar kebenaran, jangan biarkan aku ketawa sedangkan di dalamnya penipuan.

Sang Penulis

“Semua penulis akan mati. Hanya karyanyalah yang akan abadi. Maka tulislah sesuatu yang membahagiakan dirimu di akhirat nanti” (Ali bin Abi Thalib).

Tuesday, February 28, 2012

Christopher ke Danial?

Bukan sehari dua aku kenal sekolah. Dah naik muak dah. Tapi, macam mana kenal pun kita belum kenal betul-betul lagi. Sedang hati aku resah gelisah tiada tajuk Kajian Tindakan. Aku secara tiba-tiba dapat relief kelas moral. Dengan wajah penuh bermoral aku melangkah masuk ke kelas tahun 6 Setia dan 6 Kreatif. Kelas budak matang, ini pemikiran aku, aku kena duduk borak cara matang. Topik hari itu berhemah tinggi. Aku cerita tentang hemah tinggi. Kita kena kawan dengan semua orang tanpa mengira status tahap sosio-ekonomi. Aku menekankan benda alah ini memandangkan sekolah itu tahap gaya latar belakang mak ayah elit, cendekiawan dan cendawan.

Dalam masa aku duduk bersembang, aku tertarik dengan seorang murid ini. Sebenarnya aku dah lama pandang dia sejak hari pertama lapor diri. Sebab mata dia jenis mata yang simpan seribu satu kisah, mata dia  manis tapi tajam. Tapi dari mata dia aku dapat rasakan sesuatu masa hari pertama lagi. Ya Allah rupa-rupanya, ada kisah sebalik mata dia. Sila ikuti dialog kami di bawah :-

Cikgu : Muka awak macam melayu, masuk moral ke? tak masuk kelas pendidikan Islam? Siapa nama ye?
Christopher : Chris...Christopher. Saya melayu cikgu. Emak saya christ, ayah saya melayu.
Cikgu : Astaghfirullah (dalam hati, macam kena sentap jantung). Maaf, cikgu tanya lagi sekali. Emak awak agama kristian? Ayah awak pula Islam kan?
Christopher : Ye, saya ada dua nama cikgu. Nama saya dulu Danial. Sekarang Christopher. 

Aku sembang sambil tengok nama penuh dekat buku dia. Christopher de Centrino. Hati aku tak habis-habis huru-hara macam berlari berjuta kilometer. Terperanjat. Istighfar.

Cikgu : Cikgu panggil awak danial ye. Macam mana awak boleh kristian. Ikut mak awak ke?
Christopher : Ye, lepas mak ayah saya bercerai, emak saya bawa saya pergi. Ayah saya Islam. Masa itu saya jugak Islam. Dulu saya solat. Saya baca, kenal Quran. Saya dah sampai mengaji Quran cikgu. Bukan biasa-biasa. Saya puasa semua tu.
Cikgu : Emak ayah awak bercerai masa bila.
Christopher : Dua tahun lepas. Saya tahun 4. 
Cikgu : Dari kecil sampai tahun 4. Awak dah kenal Islam kan. Danial, hati awak nak agama mana? Islam atau kristian?
Christopher : Saya nak Islam cikgu. Saya keliru. Saya keliru Islam dan Kristian sudah bercampur dalam hidup saya. Tapi, saya nak Islam.
Cikgu : Awak jangan keliru. Ikut Islam selamanya. Emak awak ada bawa awak pergi church?
Christopher : Ada. tapi saya tolak. Saya kata tak nak ikut. Saya memang tak boleh nak terima ke tempat tu.

Jason menyampuk secara tiba-tiba.

Jason : Buat apa you masuk kristian, you masuk kristian tapi you tak sembahyang kat church. lebih baik you Islam. 
Christopher : Entahlah. Aku ikut mak aku.
Cikgu : Jason, Christopher Islam. Dia masih keliru.
Jason : mix ke cikgu. combine? aiyak...pening ini macam. Kalau saya tak boleh hidup.
Cikgu : Memang. (Jason pun tahu Islam lebih baik)

Aku sambung bercakap dengan dia. Dia bilang dia ada 2 orang kakak. Kakak dia bekerja. ada seorang abang. Abang dia pilih kristian (sedihlah). Kakak dia yang bekerja pilih Islam. 

Cikgu : Danial, awak tengok kakak awak sembahyang kan? solat macam Islam? pakai telekung?
Christopher : ye cikgu. 
Cikgu : Danial, awak baik. awak memang budak baik. cikgu cakap dengan awak. cikgu suruh awak tulis. awak dengar. awak tak nakal. Sayangnya Danial... (cikgu senyap...taknak sambung, sedihlah). Awak ikut apa hati awak ye Danial. Awak nak Islam. Awak pilih Islam selamanya. Ikut kakak awak sembahyang ye. Jangan tinggalkan Islam.
Christopher : Baik cikgu. (dia mengangguk)
Cikgu : Nanti cikgu nak jumpa dengan awak lagi. Kita sembang sama-sama. Hehe...awak nak kan?
Christopher : Nak. 

Aku pandang mata dia dalam-dalam. 
Aku berharap. 
Allah pegang hati dia. 
Allah pegang hati aku. 
Sampai hujung nyawa kami dalam iman Islam.

Aku tahu hati Christopher menderita. Dia keliru. Dia nak Allah, dia nak Islam. 

Aku dengan segera menelefon murabbiyyah. Murabiyyah aku cakap. Allah pilih aku untuk menghadapi Christopher. Jangan dibiar dia tanpa tali. Sampaikan pesan-pesan. Aku terpilih???
Aku wajib selamatkan akidah Christopher,
Dia mahukan Islam.
Aku perlu jadi penguat, bagi semangat,
Ya Allah moga kesulitan menjadi nikmat.
Ya Allah, kau penjaga hati-hati kami,
Tetapkanlah kami atas agama-Mu.

1 comment:

Anonymous said...

moga niat murni cikgu membuahkan hasil. selamatkan jiwa yang memerlukan iman dan Islam. saya mendoakan cikgu diberi ilham dan kekuatan untuk mengajak hati2 yang suci itu mengenal Allah,mengenal Islam....