Hamba hingga akhirnya

My photo
Aku hanya seorang hamba ALLAH yang kerap buta pada terang cahaya,sering celik pada gelap lorong yang hujungnya mati jiwa, tapi keraguan itu hanya semalam yang caci. Ya ALLAH, relakan aku menangis kerana mendengar kebenaran, jangan biarkan aku ketawa sedangkan di dalamnya penipuan.

Sang Penulis

“Semua penulis akan mati. Hanya karyanyalah yang akan abadi. Maka tulislah sesuatu yang membahagiakan dirimu di akhirat nanti” (Ali bin Abi Thalib).

Thursday, November 26, 2009

Sakit...kifarah dosa.

           Setiap orang pernah rasa sakit kan...tapi sedar atau tidak kenapa kita nak salahkan keadaan...bahasa mudahnya takdirlah...anggap jela yang sakit tu nak kurangkan dosa. lagu satu hal...kenapa kita sakit, salah satu sebabnya punca dari pemakanan kan. tu pasal la orang kat Malaysia banyak sakit punca dari terlebih makan. tapi bila dah sakit mula la cakap "kenapa aku yang dapat sakit ni, kan ramai lagi orang lain". Ni simptom tak sedar diri... dah tentu dia yang sebat semua jenis makanan.
         
           Tapi ada sakit yang berkaitan saraf...tetiba je lemah. Ni kita tak tau, kalau dia sakit berkaitan saraf ni dah nasib dia kena hadapi ujian dan dugaan cam ni. Contohnya sakit cam dalam cerita Jepun 'One Litre Of  Tear'. kesian gak la...bayangkan daripada kuat,aktif,cergas tetiba terus tak mampu wat pape cam orang sakit Palsi Serebral.

No comments: